Postavljanje Električnih Instalacija u Malteru – PP/R Kabl

Postavljanje instalacija u malteru u nekoliko je brže i manje naporno od postavljanja instalacija pod malterom. Zato će i biti opisano u ovom jednom postu.

Glavna razlika ovog načina postavljanja instalacija ogleda se u sledećem – (uglavnom) nema štemanja. Najveći deo instalacione opreme se postavlja na zid pa će se nakon malterisanja naći u malteru. Pre samog odlučivanja za ovaj način postavljanja instalacija a i kasnije tokom izvođenja radova treba znati da ovim načinom nećete moći “odraditi” čitav objekat. Postavljanje električnih instalacija u malteru dozvoljeno je samo u suvim prostorijama.

Da vidimo šta nam je od alata i materijala potrebno za ovaj način postavljanja instalacija, koji su to slučaji u kojima se može koristiti ovaj način i kako se uopšte vrši postavljanje instalacija u malteru.

ekser PPR

Naoružajte se

Za uspešno i efikasno obavljanje današnjeg posla potreban nam je sledeći alat i potrošni materijal:

 • kutija obične školske krede
 • udarna bušilica sa špicem, sekačem i setom dužih burgija
 • metar
 • libela
 • čekić i ekseri sa podloškom od izolazionog materijala (slika gore desno)
 • fangla i špakla i gips
 • merdevine.

Od instalacione opreme i potrošnog materijala trebaće vam:

 • pp-rkabl tipa PP/R (slika desno)
 • klasične razvodne i montažne kutije.

Napomenuo bih da postoje i specijalne plitke razvodne kutije za postavljanje u malteru a koje ćete praktično nemoguće pronaći u ovdašnjim prodavnicama elektromaterijala. Da ne bismo gubili vreme, nećemo pridavati značaj opremi sa kojom se nećete sretati ali da pomenem, tek da znate da i to postoji.

Neka igre otpočnu

Kao i kod ostalih načina postavljanja instalacija prvo obeležavamo pozicije razvodnih i montažnih kutija, nepomičnih potrošača i spratne table i crtamo trase za polaganje kablova, ovim redosledom. O instalacionim zonama ste već čitali pa nećemo ponavljati gde sme a gde ne da prođe kabl i da se postavi kutija.

Sledeća faza jeste izdubljivanje rupa za razvodne i montažne kutije (i spratnu tablu ukoliko planirate uzidnu). I o tome smo već detaljnije pisali u prethodnim postovima.

Kabliranje – Ekser u Kablu

Konačno dođosmo i do kabliranja a to je ono što razlikuje postavljanje instalacija u malteru. Kabl na rame, eksere u džep, čekić u ruke i kabliramo.

PP/R kabl postavljate na prethodno obeleženim trasama i za zid učvršćujete zabijanjem eksera kroz kabl, kroz deo koji razdvaja žile u kablu. Kabl možete učvršćivati na svakih 20-25cm. Ukoliko paralelno vodite više kablova nikako ih nemojte preklapati, postavljajte ih jedan pored drugog ali tako da između njih postoji razmak od oko 1cm. Razlog za razmak je u tome što ukoliko spojite kablove malter će se u velikom neprekidnom delu držati za kablove umesto za zid pa tako rizikujete pucanje i opadanje maltera. Imam još jedno korisno uputstvo za vas a to je kako da pravite krivine na trasi kabla, jer pljosnati kabl nećete moći da iskrivite po osi koja vam se nameće. Na mestu svake krivine razdvojte žile kabla u dužini od oko 10cm. Zatim žile sa unutrašnje strane krivine postavite tako da legnu na zid. Biće vam jasnije o čemu pišem ako pogledate sliku desno. Ostaje još da vam skrenem pažnju da se PP/R kabl ne sme postavljati ispod gips/karton ploča, OSB-a, lamperije i sl. Vama neće direktno koristiti ali ako je za vajdu da pomenem i da sloj maltera preko kablova ne bi trebao da bude tanji od desetak milimetara.

Kao što smo već pisali, kablove sečete tako da u kutijama ostaje po 15cm rezerve a u spratnoj tabli idemo do dna table i natrag. I za kutije važe ista pravila postavljanja, i na kraju ne zaboravite ih zaštitite od maltera. Nakon malterisanja počupaćete eksere i skinuti zaštitu sa kutija.

Uglavnom je to to, da se ne ponavljam više, računam da ste pročitali nekoliko prethodnih postova.

 

Nakon duže pauze, pozdravlja Vas
Marko PP/R Mijatović

Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 13 Komentara

Povezivanje Kablova U Razvodnim Kutijama – Koji Kabl Gde Ide

Kratak post koji će nam puno koristiti a iz kojeg ćete saznati kako da ustanovite koji je kabl za šta predviđen i kako da ih obeležite.

Koji kabl gde idePretpostavićemo da ste danas prvi put na gradilištu, da su kablovi postavljeni i da vi treba da ih povežete. Ali vi nemate pojma šta je za šta predviđeno. Ovo je otprilike najgori mogući scenario i zato njega biramo.

Pre nego krenete sa povezivanjem kablova u razvodnim kutijama morate znati koji su kablovi napojni (dolaze od spratne table), koji idu ka prekidaču, koji ka svetiljkama, koji prema priključnicama itd. Postoji jednostavan način za identifikovanje kablova koji će vam koristiti u različitim situacijama (ne samo ikod razvodnih kutija) a za realizaciju će vam biti potrebni:

 • klješta za skidanje izolacije (blankerice)
 • unimer
 • obična olovka
 • izolir traka
 • marker
 • dokoni drug.

Prepoznavanje Kablova

Kad imate sve što je neophodno usresredite se na jednu razvodnu kutiju. Skinite izolacije sa vrhova svih žica kablova u razvodnoj kutiji kao i sa vrhova žica svih kablova na mestu spratne table i onih u montažnim kutijama priključnica, prekidača ili raznih potrošača kojima je posmatrana razvodna kutija najbliža. Izaberite jedan od kablova u razvodnoj kutiji. Golim okom možete videti sa koje strane pojedinačni kabl ulazi u razvodnu kutiju što će vam skratiti lutanje. Drugi kraj kabla sigurno završava u priključnici, prekidaču, svetiljci ili na mestu drugog potrošača koji se nalazi sa one strane razvodne kutije sa koje kabl u nju ulazi. Ovde na scenu stupa dokoni drugar. Dok vi između krajeva kabla u razvodnoj kutije unimerom merite otpor, drugar će ići od jednog do drugog kabla i spajati žice koje su iste boje kao one koje merite. U trenutku kad se na unimeru “izmeri” neki otpor, tj. unimer (pretpostavljamo da je digitalni) pokaže neku vrednost otpora (ako je sve ispravno blisku nuli) vi ste pronašli svoj kabl.

Obeležavanje Kablova

Kad ste ustanovili gde završava kabl treba da ga obeležite na vama razumljiv način. Ja ću vam ilustrovati dva moguća načina pa vi izaberite koji vam se više sviđa ili sami smislite treći Smeško

obeležena kutijaJedna mogućnost je da žice izabranog kabla savijete na određenu stranu (gore, dole, levo, desno, pod uglom, kako bilo) i pored žica, na zidu napišete gde završava taj kabl. Reči/simboli kojima ćete obeležiti kabl su potpuno proizvoljni i najbolje je da obeležite onako kako je vama najlogičnije jer ćete kasnije lakše prepoznati šta ste to škrabali. Dakle, spoljno “svetlo”, “sijalica 2“ ili “svetlo terasa” potpuno je nebitno. Kako to na kutiji sa puno kablova na kraju izgleda možete videti na slici desno.

Druga mogućnost jeste da žice izabranog kabla zalepite izolir trakom i ostavite da traka visi sa žica, poput zastave. Na tom delu trake markerom obeležite kabl. Kad već pričamo o obeležavanju markerom, kad pronađete kabl u spratnoj tabli na njemu treba napisati u kojoj razvodnoj kutiji završava (ako ne ide direktno do potrošača). To možete uraditi i pisanjem direktno po izolaciji kabla na samom mestu izlaska kabla iz zida jer taj deo izolacije verovatno neće biti skidan.

Postoje i posebni prstenovi za obeležavanje kablova ali se, u Srbiji jako retko koriste i slabo gde mogu da se kupe tako da njima nećemo da trošimo vreme. Dovoljno je da znate da postoje.

 

Kako bi vi obeležili kabl,
Marko Cable Guy Mijatović

Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 23 Komentara

Kako Odvojiti Luster Od Kabla

Ovo pitanje je pre 2h neko googlao i postavljajući ga našao se na mom blogu. Da li je direktan odgovor pronašao, sumnjam. Zato sledi ovaj post kojim ću eto otvoriti kategoriju “Tažili Ste” a koju sam u novogodišnjem postu najavio.

Provera

Idemo direktno i kratko. Pre bilo kakve “operacije” nad lusterom uverite se da nije pod naponom. Ukoliko su postavljene ispravne sijalice ovo vam neće predstavljati problem. Ukoliko pak nema sijalica moraćete da ispitate da li je kabl pod naponom glinaricom. Jednostavno je prislonite na kontakt u centru fasunga.

Demaskiranje i demontaža

luster kukaNakon što ste se uverili da nema opasnosti od strujnog udara možete da pristupite “odvajanju lustera od kabla”. U praksi ćete se sretati sa nekoliko vrsta lustera, po njihovoj konstrukciji. Ja ću ovde da prikažem (po meni) dominantan tip.

Naime, svi lusteri sa kojima ćete se susretati okačeni su o tipsku kuku za lustere (slika desno). Moguće su razne varijacije na temu kape koja skriva kuku i mesto spajanja lustera na kućnu instalaciju.

 

 

luster2

Dakle, prvo što ćete ustanoviti je način za demontiranje kape (dela pri samom vrhu lustera, oblika zvona koje je priljubljeno uz plafon). Ukoliko je luser konstrukcije kao na slici levo, kapu na šipci lustera drži gumena šelna. Kapu možete jednostavno svući niz šipku i pred vama će se naći mesto gde je luster zakačen na kuku i spojen na kućnu instalaciju. Postoji još nekoliko varijacija na temu, da se kapa drži jednim šrafom za šipku i tom slično ali je u svakom slučaju lako uočljivo kako se kapa oslobađa.

Dalje je stvar jednostavna, prvo odvojite kabl lustera od kućne instalacije (obično su povezani preko LUSTER kleme), zatim otkačite čitav luster sa kuke i završili ste posao.

 

Laku noć,
Marko SkidamLusterePoKućama Mijatović

Postovano u Tražili Ste od strane mijat. 3 Komentara

Srećna Nova Godina/Godišnjica

Sve kolege blogeri čestitke su uputili još pre desetak dana. Ja eto kasnim ali ne sasvim slučajno. Želim baš na današnji dan da vam čestitam Novu Godinu jer na današnji dan u mojoj firmi je “Nova Godina” tj. godišnjica osnivanja firme. Kao što to na godišnjice biva, red je da slavljenici kažu neku prigodnu, lepu reč. Da ja više ne vrdam sa tim već da kažem štogod prigodno.

Srećna Nova 2011.

time-flies-clock-10-11-2006Jest’, piše i u podnaslovu, Srećna Nova 2011. A šta vas to može učiniti srećnim? Koristite ono što vam je Bogom dano, naplatite svoj život delima.

Najveći dar koji je čovek dobio je mogućnost izbora – koristite tu činjenicu, stalno pravite izbore, iskoračite! Ima još jedna stvar po kojoj, mudraci kažu da je čovek specifičan. Od svih zivih stvorenja, čovek jedini ima tu moć da kreira sopstvene svetove. Informacije koje prenosimo drugima, aktivosti kojima delujemo na druge (i sebe), postojane kreacije našeg rada, misli i ideje koje nam se javljaju dok razmišljamo o nečemu, sve to čini naš jedinstveni mikrokosmos koji po sopstvenom nagođenju dimenzionišemo i uređujemo.

Ja vas pozivam, u 2011., trošite svoju Bogom danu energiju, donosite odluke, kreirajte svoje svetove, živite život svakog minuta! Jer kao što vidite (slika desno), vreme leti!

Osvrti

Looking backDrugi običaj jest da se na upečatljive datume pravi neki presek, da se osvrnemo iza sebe, pogledamo šta smo uradili, izvučemo neke pouke i zatim na osnovu njih donesemo eventualno i neke nove odluke. Pa da počnem ja da seciram prethodni period postojanja bloga.

Blog je kreiran 29. septembra i u tri meseca postojanja izbačeno je 16 postova, u proseku svakih pet i po dana jedan novi post. Ovo je u granici pristojnog, naročito ako se uzme u obzir da je sadržina postova takva da ih treba malo “žvakati”.

Na žalost, prekomplikovano mi je odvojiti statistiku za blog iz statistike za čitav domen tako da ću dati sumarne podatke a izdvojiti ono što mogu na prvi pogled.

Dakle, u prethodna tri meseca (od trenutka kreiranja bloga do današnjeg) dana domen www.automatic-house.rs posetilo je 5.543 ljudi i otvorilo 20.973 stranice sa domena. 21% posetilaca je zalutalo na sajt te ga je u roku od 10s i napustilo.

U proseku svaki posetilac je pogledao 3,8 stranice i zadržao se na sajtu 4m 27s.

Od svih posetilaca 2.498 je došlo do sajta pretragom na nekom od internet pretraživača (Google, Yahoo, Bing itd.), 1.487 putem linkova sa drugih sajtova a (na moje zadovoljstvo) 1.103 posetilaca je došlo na sajt direktno ukucavajući adresu – zadovoljstvo jer to kaže da je dosta ljudi na ovaj ili onaj način zabeležilo našu adresu. Ostalih petstotinak posetilaca je došlo tražeći slike, video zapise, sa socijalnih mreža (Facebook, Twitter itd.).

Razumljivo, najviše posetilaca je iz “našeg” govornog područja: Srbija 4.207, BiH 468, Hrvatska 242, Makedonija 129. Ostalih ima manje od 50 iz svake zemlje.

76% ljudi je samo jednom posetilo sajt, 10% dva puta, 3,5% tri puta, dok u svakom narednom statističkom opsegu: 9-14 puta, 15-25 puta, 26-50 i 51-100 puta ima od 73 do 98 ljudi. Fino, 155 posetilaca se vratilo na sajt od 26 do 100 puta.

Sasvim solidan fan klub Smeško.

Novosti

U novostima, za svakog po nešto. Za ljude koji su se na blogu našli traženjem rešenja za svoj mali problem biće kreirana posebna kategorija kratkih postova. Naime, pregledanjem ključnih reči za koje ljudi pretražuju internet i dođu na naš sajt u potrazi za rešenjem uvideo sam da tu ima puno sitnih pitanja ili problema za čije rešenje je dovoljan post od 10 redova. Zato sam se odlučio da kreiram jednu kategoriju gde ću u dva minuta pisati kratke postove kao direktne odgovore na pitanja / probleme čija rešenja ljudi traže na netu.

pogled unapredZa naše verne mušterije biće isto interesantnih stvari. Malo krupniji projekti su upitanju a to je pokretanje specijalizovanih sajtova za određene segmente proizvoda/usluga koje pružamo a koje će pored statičkih stranica imati i blog deo gde će biti razmatrani proizvodi/usluge u svim njihovim aspektima. Prvi takav sajt naćiće se na adresi motorizakapije.com i jasno je koju će grupu proizvoda obrađivati.

 

 

Razmisliću još malo kako da poboljšamo komunikaciju između firme sa jedne strane i mušterija i slučajnih prolaznika sa druge. Računam da iskrsne i od vas neka ideja.

U međuvremenu 23:59 je i moram da ispunim formu da kliknem upload!

 

Pozdravlja Vas,
Marko BožićBata Mijatović

Postovano u Pogledi od strane mijat. Nema komentara

Postavljanje Električnih Instalacija Pod Malterom II – Kabliranje

Prvi definitivno neradni dan i ja kradem pola sata da napišem još jedan post. U prethodnom postu iscrtali smo i izdubili u zidovima pozicije razvodnih i montažnih kutija, spratne table kao i trase kablova. Naredni korak koji nas očekuje jeste polaganje kablova u prethodno izdubljene kanale – popularno kabliranje.

Za postavljanje kablova biće nam potrebni:

 1. Kabl PPY (dobro, znam da ste znali ali moramo i da napišemo)
 2. Ekseri (moja preporuka dužine 5cm)
 3. Čekić (zbog eksera Smeško)
 4. Libela
 5. Merdevine
 6. Gips
 7. Fangla i špakla.

Neka kabliranje počne

pravilno kabliranjeKabliranje ćete vršti polaganjem kabla počev od montažnih pa ka razvodnim kutijama. Dužinu kabla odredite tako da ostane cca 15cm da štrči iz centra montažne odnosno razvodne kutije. Kabl polažite u dno kanala i na svakih 60cm ili slično učvrstite ukucavanjem eksera popreko u zid kanala. Prvi ekser ukucajte na samom rubu montažne odnosno razvodne kutije (u zavisnosti gde počinjete polaganje kabla). Tokom polaganja kabla vodite računa da kabl pravilno odmotavate. Znam da deluje banalno ali verujte mi na reč da ne želite da vam se umrsi 200m kabla. Kad stignete kablom do odredišne razbodne kutije opet ostavite 15cm rezerve i tu sečete kabl.

Česta pojava je da je na jednoj trasi potrebno postaviti više kablova. Ukoliko ste se izveštili i imate dovoljno snage možete raditi sa više kablova odjednom. Ukoliko vam je ipak prenaporno postavite prvi i zatim drugi postavljajte pored prvog (svaki sledeći pored prethodnog). Tu ćete već početi da imate problema jer kablovi nisu identičnog oblika pa će preskakati eksere i iskakati iz kanala. Situaciju rešavate tako što ukrštate eksere i tako zarobljavate kablove (nemojte ovo raditi pre nego postavite sve potrebne kablove u kanal Smeško).

Ukoliko kabl polažete tako da jedan njegov kraj završava u spratnoj tabli ostavćete rezervu na sledeći način: kabl spuštate do dna table, vraćate to vrha table i tu ga sečete. Time ste postigli da nećete imati problema oko povezivanja kabla na osigurač, u kojem god delu table se on nalazio.

Da ne ostanem dužan za razvod sa instalacionim crevima. Rekli smo da ćete creva uglavnom koristiti da olakšate sebi kabliranje i postavljati ih u toku gradnje, uglavnom u ploču. Ukoliko cevi postavljate po zidovima procedura fiksiranja je ista kao za kablove. Kablove ćete kroz creva provlačiti po završetku zidanja. Za tu operaciju koristićete specijalne sajle za provlačenje kablova. Najpre sajlu progurate kroz crevo (njena konstrukcija je takva da lako prolazi – na vrhu ima elastični deo sa kuglicom), zatim za kraj sajle privežete kabl i kabl progurate kroz crevo tako što sinhronizovano sa jedne strane gurate kabl u crevo dok na drugom kraju povlaćite sajlu. Ima još raznih pomoćnih tehnika, neki mažu kabl sapunom, Merom za sudove itd. a postoje i specijalni alati za ovu namenu.

Mazanje

spaklaOvako električari popularno zovu operaciju fiksiranja kablova, razvodnih i montažnih kutija gipsom – “Stižem, samo da zamažem još par kutija!”.

Dakle, nakon što ste položili kablove i fiksirali ih ekserima definitivno ih učvršćujete gipsom. Opet na svaki 60cm ili slično, u neposrednoj okolini mesta gde ste kabl učvrstili ekserima nakvasite kanal vodom (da bi gips uhvatio) i “zamažite” (napunite kanal gipsom) preko kablova. Neke pametne knjige kažu da na 5m kabla ide 1kg gipsa, ja mislim da to zavisi od beskorisne širine i dubine kanala (ako ste razbijali više nego što treba ide više gipsa).I dok smo mi spomenuli pametne knjige gips se osušio i kablovi su trajno fiksirani a mi prelazimo na fiksiranje montažnih i razvodnih kutija.

Pre postavljanja istih na njima ćemo (na predviđenim mestima) provaliti rupe kroz koje ćemo uvoditi kablove. Zatim pro forme postavimo kutiju da bismo ustanovili mesto na kablu gde on ulazi u kutiju. Od tog mesta pa do kraja kabla skidamo sa kabla spoljnu izolaciju tako da ostanu samo unutrašnje žice za njihovom izolacijom. To radimo sada jer će nam nakon fiksiranja kutija biti teže da skinemo izolaciju do samog zida kutije. Tek sada “mažemo” kutije tako što nakvasimo rupu koju smo za kutiju prethodno izdubili u zidu, zatim u rupu nanesemo određenu količinu gipsa (zavisi od toga koliko je dimenzija rupe približna dimenzijama kutije) i uvodimo kabl-ove u kutiju i utapamo istu u gips. Zatim ih dovedemo u odgovarajući položaj i tu zadržimo dok gips ne počne da “hvata”.

montazna fi60Konačan položaj kutija treba da zadovolji određene norme, estetske i funkcionalne prirode. Tako ćete razvodnu kutiju 100×100 postavljati tako da stranice kutije budu strogo horizontalne odnosno vertikalne, razvodnu fi78 kako vam najviše odgovara raspored rupa na njoj a montažne tako da rupe za šrafove na njima budu u vertikalnoj liniji za standardne fi60 onosno u horizontalnoj liniji kod montažnih kutja za trofaze prključnice i modulrni program. Sve kutije postavljate tako da budu u ravni 1cm izdignute od površine zida jer će taj prostor popuniti malterdžije, moleri i drugi koji će nakon vas boraviti na gradilištu.

Zaštitite se na vreme

Kad ste završili za mazanjem i sav gips se stegao vreme je da svoj mukotrpni rad zaštitite od kolega sa gradilišta. Tu mislim na montažne i razvodne kutije jer se kolege iz službe za malterisanje neće libiti da vam kutije do, pa i preko vrha napune malterom. Ja sam lično bio akter u više slučajeva gde smo. što detektorima što čekićima tražili po zidovima izgubljene razvodne i montažne kutije. Postoje dva načina da zaštitite kutije: skuplji korišćenjem kupovnih poklopaca koji se izrađuju isključivo za ovu svrhu i jeftiniji tako što zgužvate list omiljene vam novine i njime napunite kutiju.

Sada možete mirno da spavate a malterdžije mogu da rade svoj posao bez frustrirajućih napomena električara da paze i paze oko kutija.

Do narednog posta,
Marko Mazalo Mijatović

Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 40 Komentara

Postavljanje Električnih Instalacija Pod Malterom I – Obeležavanje i Štemanje

Kao što se iz naslova može zaključiti, u ovom postu pisaću o postavljanju instalacija pod malterom i to u kojoj fazi izgradnje objekta se izvode ovi radovi, koji je optimalan redosled operacija, koju elektroinstalacionu opremu koristiti itd.

Šta ustvari znači postavljanje instalacija pod malterom? To podrazumeva da se najveći deo elektroinstalacione opreme postavlja unutar zida, kablovi u ištemovanim kanalima, razvodne i montažne kutije u takođe ištemovanim rupama u zidu itd. Nakon postavljanja kablova i montažnih kutija kolege iz malterdžijske službe stupaju na teren, pokrivaju i upropašćavaju (kasnije ću objasniti) vaš rad.

Šta vam je potrebno za današnji posao:

 • Kutija obične školske krede
 • Udarna bušilica sa špicem, sekačem i setom dužih burgija
 • Metar
 • Libela
 • Merdevine
 • Po jedna od svake montažne/razvodne kutije koje ćete postavljati.

Sad da vidimo koji je trenutak pogodan za ulazak u gradilište, koje su sve operacije i kojim ćemo ih redosledom izvršavati.

Kad ja da dođem?

pravo vremePostavljanje instalacija pod malterom vrši se nakon završetka zidarskih radova.

U trenutku ulaska na gradilište neophodno je da posedujete papire sa ucrtanim rasporedom električnih instalacija i opreme na osnovi objekta. Da li je skup papira koje nosite na gradilište projektna dokumentacija izrađena od strane ovlašćenog lica ili neformalna projektna dokumentacija u vidu sopstvenih skica i šema manje je važno za ovaj post a više za građevinsku i neke druge inspekcije Smeško

Likovno

23012010225Prvo što ćete raditi kad budete na licu mesta je da zahteve investitora, projektnu dokumentaciju, šeme, skice ili šta god imate preslikate na zidove. Znači kredu u ruke i crtamo po zidovima pozicije razvodnih i montažnih kutija, sijaličnih mesta, table sa osiguračima i trase kablova koji ih povezuju, ovim redosledom. U papirima smo odredili horizontalnu poziciju (odstojanja od zidova) elektroinstalacione opreme dok ćemo prilikom obeležavanja na samom zidu, opremu po visini smeštati u elektroinstalacione zone. O njima je bilo reči u prethodnom postu. Za poziciju kutija odaberite određenu visinu i držite se nje za sve kutije u objektu. Na slici desno (nisam uspeo da iskopam trenutno prikladniju) možete videti kako je obeležena trasa kabla i gore nacrtan prostor za razvodnu kutiju 100×100. Ono na šta ćete obratiti pažnju je da iako možete koristiti punu širinu instalacione zone kabl ne bi smeo da krivuda unutar iste. Dakle koristite minimalnu neophodnu širinu za trasu i unutar nje kasnije kablove postavljate tako da budu pravi, horizontalno i/ili vertikalno.

Fizičko

Nakon što ste na zidovima obeležili pozicije prekidača, priključnica, tj. montažnih kutija, razvodnih kutija, spratne table i trasa kablova prelazite na sledeću fazu – pravljenje rupa u zidu za montažne i razvodne kutije (i spratnu tablu ako je uzidna) i kanala za postavljanje kablova.

nepravilno kabliranjeDimenzije rupa određujete na osnovu dimenzija samih montažnih i razvodnih kutija tako da rupa u zidu bude nekih 0,5-1cm veća od kutije po svakoj dimenziji. Dubina rupe treba da bude takva da kutija prilikom montaže kutija ostane da štrči 1cm iz zida, jer će prostor do nivoa kutije popuniti malter. Gore sam napisao da vam je potrebna po jedna od svake montažne/razvodne kutije i njih ćete u ovom trenutku koristiti, da proverite dimenziju rupe koju ste napravili. Ukoliko kutija “pasuje” bez problema prelazite na sledeću.

Dubinu i širinu kanala za polaganje kablova određujete na osnovu broja kablova i preseka kablova koje polažete na trasi. Ukoliko kablove polažete kroz instalaciona creva trebaće vam malo više prostora. U zavisnosti od debljine zida, dubina kanala ne prelazi 4cm dok se u širinu (po potrebi) može koristi čitava instalaciona zona. Ispravno napravljeni kanali u zidu kasnije omogućavaju i ispravno postavljanje kablova, pravo horizontalno i vertikalno, bez krivudanja. Primer nepravilnog izvlačenja trasa i postavljanja kablova prikazano je na slici desno.

Alat – Hoću da budem profi

Nekada su se ove operacije izvodile krajnje manuelno, pomoću čekića i špica. U današnje vreme preovlađuje upotreba udarnih bušilica i štemalica (popularno hilti) i tzv. hiltanje, štemanje.

kruna za zidUkoliko pak želite da nastupite u stilu profi majstora trebaće vam malo adekvatnije “naoružanje”. Za bušenje rupa za razvodne kutije profesionalci će koristiti krune fi60 i fi80 (rezultat na slici desno), dok će za pravljenje kanala za polaganje kablova koristiti glodalo za zid (popularno šlicericu). Moj izbor recimo za firmu je Bosch GNF35. Ovakvu mašinu “upregnete” u usisivač i ubrzate posao oko izvlačenja trasa za kablove 50%. O pedantnosti rada (naročito) na već omalterisanim zidovima ili pri rekonstrukciji instalacija na kompletno izgrađenim objektima izlišno je govoriti. Nema nepotrebnog i nekontrolisanog razbijanja zida a ukoliko vam se armatura ukrsti sa trasom GNF će bez problema proći kroz istu. Još jedna alatka koja ubrzava i povećava preciznost rada jeste laserska libela. Zgodna je kako prilikom izvlačenja dugih trasa (ne morate da trošite džak krede i vremena za obeležavanje) tako i za nepogrešivo određivanje identične visine za sve razvodne ili montažne kutije na istom zidu. Malu demonstraciju izgleda i učinka laserske libele i kruna fi60 možete pogledati ovde.

šlicericaOno što će hobiste odbiti od ovakvih alata jeste cena. Npr. samo kruna fi60 sa nosačem košta koliko Einhel udarna bušilica srednje veličine dok za set diskova za šlicericu mogu da se kupe dve i po Einhel bušilice. Ipak, ukoliko se profesionalno bavite postavljanjem električnih instalacija i ukoliko iole vodite računa o vremenu, organizaciji i nivou usluge koju pružate ovi alati su nešto što bi trebali da posedujete.

 

“Prečice” – kako bolje i brže

Prilikom izvođenja svake faze radova trudite se da koristite trenutnu situaciju na gradilištu kao i konfiguraciju prostorija, zidova, upotrebljeni materijal itd.

kablovi kroz crevaPar konkretnih saveta koje želim da vam dam su sledeći (dok se ne setim još nečeg pošto je 2am). Ukoliko se objekat zida blokovima koristite strukturu zida i izbegnite razbijanje čitavog bloka već iskoristite njegovu strukturu pa predvidite da kablove “terate” kroz blok. Isti princip možete iskoristiti i za instalacije za rasvetu na plafonu ukoliko se ploča radi rapidom. Dalje ukoliko postoji mogućnost da ispratite gradnju možete razvod od spratne table do razvodnih kutija po prostorijama rešiti polaganjem instalacionih creva u ploču pre zalivanja iste betonom. Tako ćete kasnije samo isprovlačiti kablove kroz creva – nema nikakvog štemanja i razbijanja i pozicija za spratnu tablu onda izgleda ovako nekako Smeško (slika desno). Uvek razmišljajte o tome koja je najkraća ispravna trasa za polaganje kabla jer tako štedite na materijalu. Prilikom obeležavanja trasa imajte na umu da imate slobodu da kabl polažete sa bilo koje strane zida (naravno govorimo o unutrašnjim zidovima) pa eksploatišite i ovu mogućnost. Uvek će vam lakše biti da kabl postavite sa one strane zida koja se ne ukršta sa drugim zidovima. Ipak izbegavajte da na jednom istom zidu kabl ide malo sa jedne malo sa druge strane.

 

Au predugog li posta. Taman da popuni prazninu nastalu od prethodnog. Uskoro nastavak!

Do tada pozdrav,
Marko Štemadžija Mijatović

Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 2 Komentara

Postavljanje Električnih Instalacija–Pre Svega

Jedan “kratak” post na temu predznanja koja će vam biti potrebna, nezavisno od izabranog načina postavljanja električnih instalacija.

Šta Želite?

Ovo je pitanje karakteristično koje po pravilu postavljaju konobari a protivno pravilima električari. Elem, kao i svi drugi radovi u objektu i postavljanje električnih instalacija (treba da) se vrši na osnovu projektne dokumentacije. Međutim, ovo je ovde Balkan (zemlja iz sna) i normalna pravila ne važe tako da ćete kućnu instalaciju najverovatnije sami planirati i kasnije postavljati na osnovu opisnih zahteva investitora. Znači on će vas izvesti na livadu gde će se graditi taj njegov čardak, objasniti raspored i dimenzije i namenu prostorija, te gde će biti TV, gde osvetljenje, gde bojler, gde prekidači itd. Vi ćete to revnosno prenositi na stranice svog notesa prema samo vama razumljivom algoritmu. Nešto kasnije ćemo se dotaći malo i crtanja projekata barem toliko da ćete biti upoznati sa osnovnim simbolima što će vam olakšati ovaj deo posla.

Instalacione Zone

Još nešto što bi trebalo da poznajete pre nego se upustite u bilo kakve konkretne radove jesu instalacione zone. To su zone u kojima je dozvoljeno postavljanje elektroinstalacione opreme (prevashodno kablova, razvodnih i montažnih kutija).

Prema standardu (DIN 18015) i usvojenoj praksi instalacioni kablovi i razvodne kutije se postavljaju u vertikanim i horizontalnim zonama:

 • horizontalna zona nalazi se na odstojanju 30cm od plafona
 • vertikalne instalacione zone nalaze se na najmanjem rastojanju 15cm od ivice zida, otvora prozora ili vrata.
 •  

  instalacione-zone

  Istim standardom određene su i zone postavljanja montažnih kutija za priključnice i prekidače:

 • horizontalna zona za postavljanje priključnica nalazi se na visini 30cm od poda
 • horizontalna zona za postavljanje prekidača nalazi se na visini 105cm od poda
 • Širina zona je 30cm za horizontalne i 20cm za vertikalne a za centar se uzimaju gore navedene pozicije.

  Nešto drugačiji slučaj su radne prostorije, npr. radionica ili kuhinja u kojima su priključnice po pravilu podignute iz centra zone kako bi se našle na zgodnoj visini iznad radnih površina.

   

  instalacione-zone-kuhinja

   

  Bitno različita pravila važe u kupatilu i drugim vlažnim prostorijama. Kako bi najbolje objasnili samo kupatilo ćemo izdeliti u zone:

  instalacione-zone-kupatila

 • Zona 0 obuhvata prostor koji pokriva kada. U njemu je dozvoljeno postavljanje isključivo instalacije za izjednačavanje potencijala ili direktno napajanje potrošača čiji je maksimalni radni napon AC12V ili DC30V.
 • Zona 1 obuhvata prostor iznad kade do visine 225cm od poda. U ovom prostoru dozvoljeno je postavljanje instalacije za direktno napajanje bojlera, pumpi za džakuzi i drugih specijalno zaštićenih potrošača čiji radni napon ne prelazi AC25V odnosno DC60V.
 • Zona 2 obuhvata prostor oko zona 0 i 1 i to u širini od 60cm. U ovoj zoni dozvoljeno je postavljanje svetiljki klase II.
 • U prostoru van zona 0, 1 i 2 dozvoljeno je postavljanje priključnica pod uslovom da su zaštićene poklopcem.
 • U prostoru obeleženom zelenom bojom u gornjoj zoni dozvoljeno je postavljanje instalacija.
 • U kupatilu nije dozvoljeno postavljanje razvodnih kutija a strujni krugovi moraju biti zaštićeni Zaštitnim Uređajem Diferencijalne Struje 30mA. Svi instalacioni kablovi u kupatilu postavljaju se pod malterom. Ukoliko postoji potreba prekidači koji se postavljaju u kupatilu su potezni tj. njima se upravlja preko neprovodne uzice.

  Eto to sam hteo da vam kažem večeras, pre nego vam uvalim štemajz u ruke. Smeško

  Do skorog čitanja,
  Marko StalnoNeštoNovo Mijatović

  Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 10 Komentara

  Načini Postavljanja Električnih Instalacija

  Ne baš planiranim tempom ali ipak stigosmo do verovatno svima najzanimljivije teme – električni razvod unutar samog objekta. U ovom postu ću kratko reći koji su to tipovi električnog razvoda u odnosu na način postavljanja elektroinstalacione opreme. Zatim slede postovi o svakom načinu postavljanja razvoda ponaosob, normama u smislu pozicije elektroinstalacione opreme, izbor same opreme i sve to naravno u kombinaciji naravno sa primerima i savetima iz prakse. Tu očekujem i doprinos publike, konkretnim pitanjima Smeško.

  Jel bitno da znamo?

  Elektro-RadoviBitno je kako bi znali koje su nam opcije na raspolaganju pa ćemo za postojeće uslove (faza izgradnje u kojoj se nalazi objekat, namena prostorija itd.) umeti da izaberemo adekvatan način postavljanja. Dalje, sam način postavljanja diktira nam kakvu ćemo elektroinstalacionu opremu koristiti. Ne bi bilo zgodno da za nazidnu instalaciju kupimo uzidne kutije.

  Kad smo rekli zašto je važno znati sve načine postaljanja elektroinstalacione opreme da kažemo i koji su (nama bitni i interesantni):

  • Postavljanje instalacije pod malterom
  • Postavljanje instalacije u malteru
  • Postavljanje instalacije nad malterom
  • Postavljanje instalacije u podnim kanalima
  • BUS instalacije.

  Prve četri kategorije su verovatno svima manje više jasne iz samog naziva koji opisuje pretežnu poziciju elektroinstalacione opreme. Međutim hteo bih da se posebno osvrnem na poslednju grupu, BUS instalacije. Njihova specifičnost nije toliko u različitom načinu polaganja električnih instalacija i opreme koliko u samoj specifičnosti opreme, funkcionalnosti koju BUS instalacije pružaju i relativno specifičnoj topologiji a o čemu će biti reči u zasebnom postu.

  Postoje još nekoliko načina postavljanja instalacija (goli vodovi pod naponom, vodovi na nosećim konstrukcijama, kanalni razvod itd.) ali oni nisu od značaja za nas jer je njihova primena u kućnim instalacijama retka ili se uopšte ne pojavljuju.

  Naredni post: Postavljanje instalacija pod malterom.

  Pozdrav,
  Marko UskoroPost Mijatović

  Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 18 Komentara

  Brojilo za Struju – Kako Znaju Koliko Trošim

  indukciono-brojiloOZNA sve dozna – svaki objekat priključen “na struju” ima električno brojilo (ili više njih) koje služi za merenje i beleženje potrošnje električne energije.

  Postoji više vrsta brojila za struju, podeljenih po funkcionalnim karakteristikama, načinu izrade, konstrukciji itd. Konstrukcijom se nećemo baviti jer su se oba autora bloga (ja i ja) složili da na blogu pišemo stvari koje su prosečnom čitaocu razumljive i imaju upotrebnu vrednost ili ih je lepo znati.

  Osnovne osobine brojila koje su funkcionalno bitne jesu da li je brojilo za monofazni ili trofazni priključak, da li je brojilo jednotarifno, dvotarifno ili višetarifno, način promene aktivne tarife, dozvoljena struja kroz brojilo.

  Razlika između monofaznog (slika levo) i trofaznog brojila je očigledna iz samog naziva osobine. Ono što ovde još vredi dodati da trofazno brojilo može biti trožično ili četvorožično, tj. takvo da je ili nije potrebno povezivanje preko brojila.

  Tarife služe tome da se u različitim delovima dana utrošak električne energije beleži na odvojenim brojčanicima. Kod jednotarifnih brojila sva potrošnja se beleži na jednom brojčaniku. U Srbiji je u upotrebi dvotarifni sistem, od 00:00 do 08:00 je vreme takozvane jeftine struje (niža tarifa) čiji se utrošak beleži na jednom brojčaniku dok je u ostatku dana vreme skupe struje (viša tarifa) čiji se utrošak beleži na drugom brojčaniku. Postoje i višetarifna brojila koja se primenjuju u nekim specijalnim slučajima koji nisu od važnosti za nas.

  OK, utvrdili smo ono što smo svi manje-više već znali, postoje te tarife, skupa i jeftina struja itd. Sad da naučimo nešto što uglavnom nismo znali – kako brojilo zna kad da “prebaci” sa jedne tarife na drugu? Postoje dva široko rasprostranjena načina za izmenu tarife, pomoću električnog uklopnog sata i pomoću mrežne telekomunikacione komande (MTK).

  Uklopni sat je jednostavno sat, koji u određenom vremenskom intervalu daje signal za prelazak na drugu tarifu. Može biti “integrisan” unutar brojila ili se montira kao zaseban uređaj u mernom ormaru. U slučaju da je montian kao zaseban uređaj uklopni sat može upravljati tarifama na više brojila.

  MTK radi tako što registruje signal koji dolazi iz električne mreže a kojim isporučioc električne energije (u našem slučaju elektrodistribucija) signalizira prelazak sa jedne na drugu tarifu. MTK ima nekoliko prednosti u odnosu na uklopni sat a glavna je to što se tarifama upravlja centralizovano, pa se podešavanje tarifa vrši na samo jednom mestu. Za razliku od MTK, kod sistema sa uklopnim satom podešavanje je distribuirano tj. vrši se na samom uklopnom satu na svakom objektu ponaosob.

  sema-brojilaNa slici je data šema povezivanja trofaznog četvorožičnog brojila i uklopne naprave.

  Futurama

  pre-paid-brojiloU poslednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavila pametna brojila upravljana mikrokontrolerom koja u sebi objedinjuju višetarifno brojilo i MTK i/ili digitalni sat. Očitavanje se vrši daljinski putem GPRS-a a ima i modela koji rade kao pripejd (još nismo izmislili reč za to) tako što se kupuju kartice poput onih za telefonske govornice – ubacite karticu = dobijete struju (slika desno). Kad isteknu bodovi na kartici brojilo šalje u centralu informaciju o tome i automatski ostajete bez struje. Kao što već spomenuh u nekom od prethodnih postova, naš EPS planira da uvede nešto od ovoga no da sačekamo da vidimo šta će to tačno biti Smeško

  Pozdravlja Vas sve,
  Marko Brojilo Mijatović

  Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 88 Komentara

  Kućni Priključak – Ispod “Haube”

  U prethodnom postu napisah po nešto o strukturi kućnog priključka, koji su sastavni delovi i tipovi izvedbe priključka itd. Danas pišem o samim tim delovima, o tome kako oni izgledaju iznutra, koja je njihova funkcija itd.

  Kućni Priključni Ormar – KPO

  Kućni priključni ormarKućni priključni ormar zapravo predstavlja ormar u kom se vrši spajanje objekta na elektrodistributivnu mrežu.

  Kao što sam u prethodnom postu napisao kućni priključni ormar (slika levo) se ugrađuje u objektima sa podzemnim priključkom. Postavlja se na spoljašnjosti objekta (na ili u fasadu) tako da donja granica ormara bude na 0,7-1,1m visine. Na slici levo možete da vidite karakteristični izgled kućnog priključnog ormara i sledeći put kad budete u blizini bilo koje stambene zgrade u gradu možete ga jasno identifikovati.

  U kućni priključni ormar odozdo ulaze najviše dva napojna kabla. Jedan za napajanje objekta na kom je montiran kućni priključni ormar (obavezno) i drugi kojim se napajanje prosleđuje do kućnog priključnog ormara susednog objekta (opciono).  Na slici možete videti tri nožasta osigurača (levo i srednji deo ormara) i bakarni most (u ormaru desno) preko kojih se faze i nula sa napojnog kabla prosleđuju ka mernom ormaru. Funkciju osigurača smo naučili još u prvim postovima i to znanje nam je sada od koristi. Kabl kojim su povezani kućni priključni ormar i merni ormar dakle povezan je na stezaljke iza nožastih osigurača i njima je zažtićen od preopterećenja. Po izlasku iz ormara kabl je sproveden kroz samogasivu izolacionu cev koja se dalje sa sve kablom postavlja po nezepaljivom delu objekta pod malterom.

  Merni Ormar – MO

  Merni ormari za individualnu stambenu gradnju

  U mernom ormaru se nalaze svi uređaji neophodni za evidentiranje utrošene električne energije (ukupno i po tarifama) i ograničavanje maksimalne trenutne potrošnje.

  Merni ormar (slika desno) se po pravilu nastavlja na KPO i montira tako visina otvora za očitavanje utrošene energije bude 1,7m. Ormar se postavlja na spoljašnjem delu objekta odnosno na poziciji koja u svakom trenutku garantuje dostupnost mernog ormara radnicima elektrodistribucije. Pošto je, kao i kod KPO-a to uglavnom spolja, u fasadi objekta, merni ormar mora biti izrađen sa određenim faktorom zaštite, tako da uređaji unutar njega ne budu ugroženi vlagom, prašinom i drugim uticajima okoline. Preporučeni faktor zaštite je IP54. Takođe, vrata ormara moraju biti takva da u delu ispod kojeg se nalazi brojilo budu prozirna kako bi stanje na brojilu bilo vidljivo.

  Šema Kućnog PriključkaU merni ormar se uvodi kabl koji dolazi iz KPO-a ili direktno sa distributivne mreže i u tom slučaju merni ormar je ujedno i KPO objekta. Kabl se vezuje na glavni prekidač, ukoliko on postoji – slika desno, ormar levo, u dnu ormara (ukoliko je MO ujedno KPO kabl se vezuje na glavne osigurače a sa njih na glavni prekidač). Glavni prekidač nam, logično, služi za jednostavno isključivanje napajanja u čitavom objektu. Sa njega prosleđujemo kabl na limitere čija je funkcija da ograniče maksimalnu trenutnu potrošnju struje kao i zaštita elektroinstalacione opreme koja je iza njega povezana a može u sebi sadržati i diferencijalnu zaštitu. Sa limitera kabl se prosleđuje na brojilo koje meri utrošak električne energije i iza brojila počinje unutrašnji električni razvod objekta. Detaljnije o brojilima u zasebnom postu.

  U novije vreme, naročito na kućama i drugim manjim objektima MO ima i funkciju KPO-a. Prema (neproverenim) informacijama koje ja imam u bliskoj budućnosti trebalo bi da se otpočne sa potpunim izmeštanjem mernih grupa sa objekata kako bi se u potpunosti zaobišla konfliktna situacija u kojoj su brojilo, limitatori i ostala oprema u vlasništvu EPS-a ali se nalaze na objektu i prostoru koji je privatno vlasništvo. To često pravi problem – od problema sa očitavanjem do neretkih krađa struje. Korak u tom smeru trebalo bi da bude i najavljena nabavka brojila za daljinsko očitavanje utrošene električne energije.

   

  Do skorog čitanja,
  Marko KPO-MO Mijatović

  Postovano u Elektroinstalacije od strane mijat. 8 Komentara
  Rss Feed Tweeter button Facebook button Delicious button Youtube button