Postavljanje Električnih Instalacija Pod Malterom I – Obeležavanje i Štemanje

Kao što se iz naslova može zaključiti, u ovom postu pisaću o postavljanju instalacija pod malterom i to u kojoj fazi izgradnje objekta se izvode ovi radovi, koji je optimalan redosled operacija, koju elektroinstalacionu opremu koristiti itd.

Šta ustvari znači postavljanje instalacija pod malterom? To podrazumeva da se najveći deo elektroinstalacione opreme postavlja unutar zida, kablovi u ištemovanim kanalima, razvodne i montažne kutije u takođe ištemovanim rupama u zidu itd. Nakon postavljanja kablova i montažnih kutija kolege iz malterdžijske službe stupaju na teren, pokrivaju i upropašćavaju (kasnije ću objasniti) vaš rad.

Šta vam je potrebno za današnji posao:

  • Kutija obične školske krede
  • Udarna bušilica sa špicem, sekačem i setom dužih burgija
  • Metar
  • Libela
  • Merdevine
  • Po jedna od svake montažne/razvodne kutije koje ćete postavljati.

Sad da vidimo koji je trenutak pogodan za ulazak u gradilište, koje su sve operacije i kojim ćemo ih redosledom izvršavati.

Kad ja da dođem?

pravo vremePostavljanje instalacija pod malterom vrši se nakon završetka zidarskih radova.

U trenutku ulaska na gradilište neophodno je da posedujete papire sa ucrtanim rasporedom električnih instalacija i opreme na osnovi objekta. Da li je skup papira koje nosite na gradilište projektna dokumentacija izrađena od strane ovlašćenog lica ili neformalna projektna dokumentacija u vidu sopstvenih skica i šema manje je važno za ovaj post a više za građevinsku i neke druge inspekcije Smeško

Likovno

23012010225Prvo što ćete raditi kad budete na licu mesta je da zahteve investitora, projektnu dokumentaciju, šeme, skice ili šta god imate preslikate na zidove. Znači kredu u ruke i crtamo po zidovima pozicije razvodnih i montažnih kutija, sijaličnih mesta, table sa osiguračima i trase kablova koji ih povezuju, ovim redosledom. U papirima smo odredili horizontalnu poziciju (odstojanja od zidova) elektroinstalacione opreme dok ćemo prilikom obeležavanja na samom zidu, opremu po visini smeštati u elektroinstalacione zone. O njima je bilo reči u prethodnom postu. Za poziciju kutija odaberite određenu visinu i držite se nje za sve kutije u objektu. Na slici desno (nisam uspeo da iskopam trenutno prikladniju) možete videti kako je obeležena trasa kabla i gore nacrtan prostor za razvodnu kutiju 100×100. Ono na šta ćete obratiti pažnju je da iako možete koristiti punu širinu instalacione zone kabl ne bi smeo da krivuda unutar iste. Dakle koristite minimalnu neophodnu širinu za trasu i unutar nje kasnije kablove postavljate tako da budu pravi, horizontalno i/ili vertikalno.

Fizičko

Nakon što ste na zidovima obeležili pozicije prekidača, priključnica, tj. montažnih kutija, razvodnih kutija, spratne table i trasa kablova prelazite na sledeću fazu – pravljenje rupa u zidu za montažne i razvodne kutije (i spratnu tablu ako je uzidna) i kanala za postavljanje kablova.

nepravilno kabliranjeDimenzije rupa određujete na osnovu dimenzija samih montažnih i razvodnih kutija tako da rupa u zidu bude nekih 0,5-1cm veća od kutije po svakoj dimenziji. Dubina rupe treba da bude takva da kutija prilikom montaže kutija ostane da štrči 1cm iz zida, jer će prostor do nivoa kutije popuniti malter. Gore sam napisao da vam je potrebna po jedna od svake montažne/razvodne kutije i njih ćete u ovom trenutku koristiti, da proverite dimenziju rupe koju ste napravili. Ukoliko kutija “pasuje” bez problema prelazite na sledeću.

Dubinu i širinu kanala za polaganje kablova određujete na osnovu broja kablova i preseka kablova koje polažete na trasi. Ukoliko kablove polažete kroz instalaciona creva trebaće vam malo više prostora. U zavisnosti od debljine zida, dubina kanala ne prelazi 4cm dok se u širinu (po potrebi) može koristi čitava instalaciona zona. Ispravno napravljeni kanali u zidu kasnije omogućavaju i ispravno postavljanje kablova, pravo horizontalno i vertikalno, bez krivudanja. Primer nepravilnog izvlačenja trasa i postavljanja kablova prikazano je na slici desno.

Alat – Hoću da budem profi

Nekada su se ove operacije izvodile krajnje manuelno, pomoću čekića i špica. U današnje vreme preovlađuje upotreba udarnih bušilica i štemalica (popularno hilti) i tzv. hiltanje, štemanje.

kruna za zidUkoliko pak želite da nastupite u stilu profi majstora trebaće vam malo adekvatnije “naoružanje”. Za bušenje rupa za razvodne kutije profesionalci će koristiti krune fi60 i fi80 (rezultat na slici desno), dok će za pravljenje kanala za polaganje kablova koristiti glodalo za zid (popularno šlicericu). Moj izbor recimo za firmu je Bosch GNF35. Ovakvu mašinu “upregnete” u usisivač i ubrzate posao oko izvlačenja trasa za kablove 50%. O pedantnosti rada (naročito) na već omalterisanim zidovima ili pri rekonstrukciji instalacija na kompletno izgrađenim objektima izlišno je govoriti. Nema nepotrebnog i nekontrolisanog razbijanja zida a ukoliko vam se armatura ukrsti sa trasom GNF će bez problema proći kroz istu. Još jedna alatka koja ubrzava i povećava preciznost rada jeste laserska libela. Zgodna je kako prilikom izvlačenja dugih trasa (ne morate da trošite džak krede i vremena za obeležavanje) tako i za nepogrešivo određivanje identične visine za sve razvodne ili montažne kutije na istom zidu. Malu demonstraciju izgleda i učinka laserske libele i kruna fi60 možete pogledati ovde.

šlicericaOno što će hobiste odbiti od ovakvih alata jeste cena. Npr. samo kruna fi60 sa nosačem košta koliko Einhel udarna bušilica srednje veličine dok za set diskova za šlicericu mogu da se kupe dve i po Einhel bušilice. Ipak, ukoliko se profesionalno bavite postavljanjem električnih instalacija i ukoliko iole vodite računa o vremenu, organizaciji i nivou usluge koju pružate ovi alati su nešto što bi trebali da posedujete.

 

“Prečice” – kako bolje i brže

Prilikom izvođenja svake faze radova trudite se da koristite trenutnu situaciju na gradilištu kao i konfiguraciju prostorija, zidova, upotrebljeni materijal itd.

kablovi kroz crevaPar konkretnih saveta koje želim da vam dam su sledeći (dok se ne setim još nečeg pošto je 2am). Ukoliko se objekat zida blokovima koristite strukturu zida i izbegnite razbijanje čitavog bloka već iskoristite njegovu strukturu pa predvidite da kablove “terate” kroz blok. Isti princip možete iskoristiti i za instalacije za rasvetu na plafonu ukoliko se ploča radi rapidom. Dalje ukoliko postoji mogućnost da ispratite gradnju možete razvod od spratne table do razvodnih kutija po prostorijama rešiti polaganjem instalacionih creva u ploču pre zalivanja iste betonom. Tako ćete kasnije samo isprovlačiti kablove kroz creva – nema nikakvog štemanja i razbijanja i pozicija za spratnu tablu onda izgleda ovako nekako Smeško (slika desno). Uvek razmišljajte o tome koja je najkraća ispravna trasa za polaganje kabla jer tako štedite na materijalu. Prilikom obeležavanja trasa imajte na umu da imate slobodu da kabl polažete sa bilo koje strane zida (naravno govorimo o unutrašnjim zidovima) pa eksploatišite i ovu mogućnost. Uvek će vam lakše biti da kabl postavite sa one strane zida koja se ne ukršta sa drugim zidovima. Ipak izbegavajte da na jednom istom zidu kabl ide malo sa jedne malo sa druge strane.

 

Au predugog li posta. Taman da popuni prazninu nastalu od prethodnog. Uskoro nastavak!

Do tada pozdrav,
Marko Štemadžija Mijatović

2 Odgovora na "Postavljanje Električnih Instalacija Pod Malterom I – Obeležavanje i Štemanje"

Ostavite komentar

Rss Feed Tweeter button Facebook button Delicious button Youtube button