Razvod u Električara

Ne, nije u pitanju razvod braka. Prva asocijacija svakog električara na reč razvod jeste ono čudo kablova u zidovima vaših kuća i stanova, kojih se plašite dok bušite zid da zakačite sliku a kojima “dovodimo struju” u svaku sobu i sobicu naše kuće.

15_ph_wiringU narednom serijalu postova pisaću “malo” o toj hrpi kablova koju ćemo ubuduće zvati elektroinstalacioni razvod u objektu. Videćemo šta se krije iza priključnica, sijaličnih grla, prekidača, kako je sve to uređeno i povezano u jednu celinu. Spominjaćemo osnovne norme koje valja ispoštovati prilikom postavljanja električnih instalacija i opreme kako bismo kasnije znali gde smemo da zakačimo sliku.

Tema je potencijalno rupa bez dna, puno toga treba napisati i opet ću sigurno puno toga svesno ili nesvesno da izostavim. U svakom slučaju, trudiću se da što konkretnije predstavim ono najbitnije a ostalo ćemo, nadam se dopuniti kroz komentare.

Kako ovaj post ne bi ostao čist prolog da napišem i nešto edukativnog karaktera. Kao uvod u priču možemo da podelimo elektroinstalacije u našem domu na energetske (alt. instalacije niskog napona) i telekomunikacione (alt. instalacije malog napona) i objasnimo malo tu podelu.

Energetske instalacije su instalacije čija je funkcija snabdevanje raznih potrošača električnom energijom. Dakle pod energetskim instalacijama u našim domovima podrazumevamo kablove koji se završavaju u priključnicama, lusterima, bojlerima itd. Energetske instalacije se nazivaju i električne instalacije niskog napona – instalacije kod kojih je napon između provodnika i zemlje manji od 250V.

Telekomunikacione instalacije su instalacije čija osnovna funkcija nije napajanje potrošača. Intuitivno naslućujete, to su instalacije preko kojih se uspostavlja komunikacija između uređaja. U ovu kategoriju spadaju telefonske instalacije, instalacije kablovske televizije, računarske mreže, sistemi tehničke zaštite objekata (alarm, video nadzor, protivpožarni sistemi…) itd. Ono što karakteriše ove instalacije jeste da radni napon u njma ne prelazi 50V i zato se nazivaju i električne instalacije malog napona.

U narednim postovima ićićemo detaljnije u strukturu kućnog elektroinstalacionog razvoda. Meni se čini da će biti najrazumljivije ako objašnjavanje započnem od priključka na distributivnu mrežu (vašeg priključka na struju, telefon, kablovsku, itd.) i da se polako krećemo prema frižideru, telefonu, TV-u i ostalim potrošačima i telekomunikacionim uređajima kao krajnjim tačkama razvoda.

Biće obrađen i teorijski ali i praktični deo – kako šta postaviti i povezati. Verujem da će svima biti zanimljivo, koliko da čuju kako se šta radi toliko i da uporede kako je to već odrađeno u njihovom domu.

Do čitanja,

Marko ElektroRazvedeni Mijatović

3 Odgovora na "Razvod u Električara"

  • Salihović Munib je napisao:
    • Salihović Munib je napisao:
    • mijat je napisao:
Ostavite komentar

Rss Feed Tweeter button Facebook button Delicious button Youtube button