Kako Odvojiti Luster Od Kabla

Ovo pitanje je pre 2h neko googlao i postavljajući ga našao se na mom blogu. Da li je direktan odgovor pronašao, sumnjam. Zato sledi ovaj post kojim ću eto otvoriti kategoriju “Tažili Ste” a koju sam u novogodišnjem postu najavio.

Provera

Idemo direktno i kratko. Pre bilo kakve “operacije” nad lusterom uverite se da nije pod naponom. Ukoliko su postavljene ispravne sijalice ovo vam neće predstavljati problem. Ukoliko pak nema sijalica moraćete da ispitate da li je kabl pod naponom glinaricom. Jednostavno je prislonite na kontakt u centru fasunga.

Demaskiranje i demontaža

luster kukaNakon što ste se uverili da nema opasnosti od strujnog udara možete da pristupite “odvajanju lustera od kabla”. U praksi ćete se sretati sa nekoliko vrsta lustera, po njihovoj konstrukciji. Ja ću ovde da prikažem (po meni) dominantan tip.

Naime, svi lusteri sa kojima ćete se susretati okačeni su o tipsku kuku za lustere (slika desno). Moguće su razne varijacije na temu kape koja skriva kuku i mesto spajanja lustera na kućnu instalaciju.

 

 

luster2

Dakle, prvo što ćete ustanoviti je način za demontiranje kape (dela pri samom vrhu lustera, oblika zvona koje je priljubljeno uz plafon). Ukoliko je luser konstrukcije kao na slici levo, kapu na šipci lustera drži gumena šelna. Kapu možete jednostavno svući niz šipku i pred vama će se naći mesto gde je luster zakačen na kuku i spojen na kućnu instalaciju. Postoji još nekoliko varijacija na temu, da se kapa drži jednim šrafom za šipku i tom slično ali je u svakom slučaju lako uočljivo kako se kapa oslobađa.

Dalje je stvar jednostavna, prvo odvojite kabl lustera od kućne instalacije (obično su povezani preko LUSTER kleme), zatim otkačite čitav luster sa kuke i završili ste posao.

 

Laku noć,
Marko SkidamLusterePoKućama Mijatović

3 Odgovora na "Kako Odvojiti Luster Od Kabla"

Ostavite komentar

Rss Feed Tweeter button Facebook button Delicious button Youtube button